Making sambar is an art that encapsulates the heart of South Indian cuisine. This beloved dish brings together an array of fresh vegetables, lentils, tamarind, and the magic ingredient from Sulochi Iyengars Podi Facebook - sambar powder. To create this flavorful spice blend, a medley of coriander seeds, red chilies, toor dal, chana dal, cumin seeds, fenugreek seeds, mustard seeds, curry leaves, and asafoetida are carefully selected and skillfully roasted. The fragrant spices are then ground into a fine powder, ready to infuse the bubbling pot of sambar with their rich flavors. As the spices blend harmoniously with the other ingredients, the kitchen fills with an irresistible aroma, a prelude to the heartwarming delight that awaits those lucky enough to savor a bowl of homemade sambar.
RECIPE FOR YOU:
Sambar is not just a South Indian recipe but a taste of India. Most homes in our country cannot spend a day without sambar and it is on our menu at least three times a week. For example, if you get an apartment somewhere in the city, you will definitely witness sambar somewhere in the house. The lentil and mixed vegetable stew is a package of nutrition. It is a rich combination of protein and minerals.
In Indian
we eat lentils almost daily in any form of food, because they are a primary
source of protein. So sambar is widely eaten as a part of healthy protein rich
diet in South India.
I have fond
memories of my grandmother and my mother making it for us with passion and love.
it’s very easy to make with our Sambar Powder Once you make this I am sure, definitely you will love this delicious traditional food.
The sambar
should eat with hot raw rice, grain/ millets (for some diet followers), some
side dishes as fried vegetables and goes will with your day meal. It can also
be served for a breakfast with idly, dosa, bonda, kichadi, pongal and medhu
vada.
If you are
new to South Indian traditional Cuisine, here we go to get the secret Iyengar’sSambar recipe (ЁЯСИЁЯП╗youtube video) especially with our Sulochi Iyengar’s Sambar Powder. You can find
this in our Youtube channel ЁЯСЖ for elaborated visual treat.
Here I am sharing my mom's recipe, so I do it the same
way and I always feel that every step given below is the key to enhance the
flavor and taste. It’s really important to follow the steps to get the
authentic taste. So be careful in each and every recipes I shared in this blog.
Steps to follow How to make Sambar:
- ├Ш The first step is to pressure cook the
lentils until soft and mushy.
- ├Ш The second step tempering is done by
frying the mustard, asafetida & herbs like curryleaves in pure ghee or cooking
oil.
- ├Ш The third is to cook mixed
vegetables its get cooked in required amount of water with little amount of
cooked lentils. And add little bit of turmeric and required salt in that.
- ├Ш Then forth step is to simmer the
vegetable with sambar powder, and red chili powder why because it should get
the aroma and taste of the sambar powder in that. Boil it well.
- ├Ш Then finally pour the cooked lentils and mix it with all the ingredients and simmered briefly for a while. Here the delicious authentic Iyengar Sambar Ready…! Serve hot with rice or bonda/ idly dosa.
PS: In youtube I have given coconut milk sambar. Nothing to worry we usually grind the coconut with coriander seeds, red chilies etc, that is “Arachu vita” samabar. That means grinded one. But here I’m skipped the method to simplify for beginners. You need not to add anything extra while using our brand Sulochi Iyengar’s Podi Sambar Powder.
роЙроЩ்роХро│ுроХ்роХாроХ роЪроо்рокாро░் роЪெроп்рооுро▒ை:
роЪாроо்рокாро░் роОрой்рокродு родெрой்ройிрои்родிроп ро░ெроЪிрокி роороЯ்роЯுрооро▓்ро▓, роЗрои்родிропாро╡ிрой் роЪுро╡ை. роироо் роиாроЯ்роЯிро▓் роЙро│்ро│ рокெро░ுроо்рокாро▓ாрой ро╡ீроЯுроХро│ிро▓் роЪாроо்рокாро░் роЗро▓்ро▓ாрооро▓் роТро░ு роиாро│ைроХ் роХро┤ிроХ்роХ рооுроЯிропாродு, роЕродு ро╡ாро░род்родிро▒்роХு рооூрой்ро▒ு рооுро▒ைропாро╡родு роироо் рооெройுро╡ிро▓் роЗро░ுроХ்роХுроо்.
рокро░ுрок்рокு рооро▒்ро▒ுроо் роХாроп்роХро▒ி роХро▓ро╡ை роХுро┤роо்рокு роКроЯ்роЯроЪ்роЪрод்родு роТро░ு родொроХுрок்рокு роЖроХுроо். рокுро░родроо் рооро▒்ро▒ுроо் родாродுроХ்роХро│் роиிро▒ைрои்род роХூроЯ்роЯுроХ்роХро▓ро╡ை роЖроХுроо்.
роОрой்
рокாроЯ்роЯிропுроо் роОрой் роЕроо்рооாро╡ுроо் роЖро░்ро╡род்родுроЯройுроо் роЕрой்рокுроЯройுроо் роОроЩ்роХро│ுроХ்роХாроХ роЕродை роЙро░ுро╡ாроХ்роХிропродு роОрой் роЗройிрооைропாрой роиிройைро╡ுроХро│ிро▓் роЗрой்ройுроо்
рокроЪுрооைропாроХ рокродிрои்родிро░ுроХ்роХிро▒родு.
роОроЩ்роХро│்
роЪுро▓ோроЪ்роЪி роРропроЩ்роХாро░்
роЪாроо்рокாро░் рокொроЯிропிро▓் роЪாроо்рокாро░் роЪெроп்ро╡родு рооிроХ рооிроХ роОро│ிродாройродு, роЗродை роиீроЩ்роХро│் роЪெроп்родро╡ுроЯрой், роиிроЪ்роЪропрооாроХ роЗрои்род роЪுро╡ைропாрой рокாро░роо்рокро░ிроп роЙрогро╡ை роиீроЩ்роХро│் ро╡ிро░ுроо்рокுро╡ீро░்роХро│்.
роЪாроо்рокாро░் роЪூроЯாрой роЪாродроо், родாройிропроЩ்роХро│்/ родிройைроХро│் (роЯропроЯ்роЯைрок் рокிрой்рокро▒்ро▒ுрокро╡ро░்роХро│ுроХ்роХு роХூроЯ), роЪிро▓ родொроЯ்роЯுроХ்роХொро│்ро│ ро╡ро▒ுрод்род роХாроп்роХро▒ிроХро│் рооро▒்ро▒ுроо் роЙроЩ்роХро│் роиாро│் роЙрогро╡ுроЯрой் роЪாрок்рокிроЯ ро╡ேрог்роЯுроо். роЗроЯ்ро▓ி, родோроЪை, рокோрог்роЯா, роХிроЪ்роЪроЯி, рокொроЩ்роХро▓் рооро▒்ро▒ுроо் рооெродு ро╡роЯைропுроЯрой் роХாро▓ை роЪிро▒்ро▒ுрог்роЯிропாроХро╡ுроо் рокро░ிрооாро▒ро▓ாроо்.
родெрой்ройிрои்родிроп рокாро░роо்рокро░ிроп роЙрогро╡ு ро╡роХைроХро│ுроХ்роХு роиீроЩ்роХро│் рокுродிропро╡ро░ாроХ роЗро░ுрои்родாро▓், роЗро░роХроЪிроп рокாро░роо்рокро░்роп роЪுро▓ோроЪ்роЪி роРропроЩ்роХாро░் роЪாроо்рокாро░் роЪெроп்рооுро▒ைропைрок் рокெро▒ роЗродோ.
роЗроЩ்роХே роиாрой் роОрой் роЕроо்рооாро╡ிрой் роЪெроп்рооுро▒ைропை роЙроЩ்роХро│ுроЯрой் рокроХிро░்роХிрои்родு роХொро│்роХிро▒ேрой். роиாройுроо் роЕродைропே рокிрой்рокро▒்ро▒ுроХிро▒ேрой் роОроЩ்роХро│родு родро░рооாрой рокроЯைрок்рокுроХро│ுроХ்роХாроХ. роХீро┤ே роХொроЯுроХ்роХрок்рокроЯ்роЯுро│்ро│ роТро╡்ро╡ொро░ு роЕроЯிропுроо் роЪுро╡ை рооро▒்ро▒ுроо் роЪுро╡ைропை роЕродிроХро░ிроХ்роХ рооுроХ்роХிропроо் роОрой்ро▒ு роиாрой் роОрок்рокோродுроо் роЙрогро░்роХிро▒ேрой்.
роЪாроо்рокாро░் роЪெроп்ро╡родு роОрок்рокроЯி роОрой்ро▒ு рокிрой்рокро▒்ро▒ ро╡ேрог்роЯிроп рокроЯிроХро│்:
├Ш рооுродро▓ிро▓்,
рокро░ுрок்рокை роирой்роХு ро╡ேроХро╡ைрод்родு роХொро│்ро│ ро╡ேрог்роЯுроо்.
├Ш роЗро░рог்роЯாро╡родாроХ
роХроЯுроХு рооро▒்ро▒ுроо் рокெро░ுроЩ்роХாропроо் родூро│்
роХро░ுро╡ேрок்рокிро▓ை роЖроХிропро╡ро▒்ро▒ை
роиெроп் роЕро▓்ро▓родு роЪрооைропро▓் роОрог்рогெропிро▓் родாро│ிрод்родு роХொро│்ро│ ро╡ேрог்роЯுроо்.
├Ш рооூрой்ро▒ாро╡родாроХ,
роЕродே роОрог்рогைропிро▓் роХро▓ро╡ைропாрой роХாроп்роХро▒ிроХро│ை роЙрок்рокு, роороЮ்роЪро│் родூро│் роЪேро░்род்родு ро╡родроХ்роХிроХ் роХொро│்ро│
ро╡ேрог்роЯுроо், ро╡ேроХ
ро╡ைрод்род рокро░ுрок்рокை рокாродி роЕро│ро╡ு рокோродுрооாрой родрог்рогீро░ிро▓் ро╡ிроЯ்роЯு
роХாроп்роХро▒ிроХро│ை роЪрооைроХ்роХ
ро╡ேрог்роЯுроо்.
├Ш рокிро▒роХு роиாрой்роХாро╡родாроХ родройிропாроХ
роХро░ைрод்родு ро╡ைрод்родுро│்ро│ рокுро│ி родрог்рогீро░ை роЕродройுроЯрой் роЪேро░்род்родு рокுро│ிропிрой் рокроЪ்роЪை ро╡ாроЪроо் рокோроХுроо்
роЕро│ро╡ிро▒்роХு роирой்роХு роХொродிроХ்роХ ро╡ிроЯро╡ேрог்роЯுроо்.
├Ш роЗродро▒்роХு
роЕроЯுрод்родрокроЯிропாроХ роХாро░рок்рокொроЯி родேро╡ைропாрой роЕро│ро╡ு, 2 роЕро▓்ро▓родு 3 ро╕்рокூрой் роЪுро▓ோроЪ்роЪி роРропроЩ்роХாро░் роЪாроо்рокாро░் рокொроЯிропுроЯрой் роХாроп்роХро▒ிропை ро╡ேроХро╡ைроХ்роХ ро╡ேрог்роЯுроо், роПройெрой்ро▒ாро▓் роЪாроо்рокாро░் рокொроЯிропிрой் ро╡ாроЪройைропுроо் роЪுро╡ைропுроо் роЕродிро▓் роЗро░ுроХ்роХ ро╡ேрог்роЯுроо்.
├Ш рокிрой்ройро░் роЗро▒ுродிропாроХ роЪрооைрод்род рокро░ுрок்рокை роКро▒்ро▒ி роЕройைрод்родு рокொро░ுроЯ்роХро│ைропுроо் роХро▓рои்родு роЪிро▒ிродு роиேро░роо் роХொродிроХ்роХ ро╡ைроХ்роХро╡ுроо்.
роЕро╡்ро╡ро│ро╡ு родாрой் роЙроЩ்роХро│் ро╡ீроЯ்роЯிро▓ுроо் роорогроХ்роХ роорогроХ்роХ роЪாроо்рокாро░் ро░ெроЯி!
Pls use this links to know more about our other products
Our Facebook Sulochi Iyengars Podi Facebook
Our Instagram account sulochiiyengarspodi Instagram
Our Website: Sulochi Iyengars Podi Google Website
Comments
Post a Comment